Ese për faljen – Nga një 10 vjeçare!

kuturuVlera1 Comment

Ndonjëherë – por si shpesh – fëmijët thonë ca gjëra të thjeshta (për t’u thënë) dhe të thella për t’u kundruar, e shumë të zorshme për t’u zbatuar. Eseja e mëposhtme është njëra prej tyre. Materiali është i paredaktuar – përveç ndonjë shenje pikësimi. Por thelbi mbetet i njëjtë: a mund të duash dikë sot, duke e falur?   Një person bën … Read More

Pasojat e heshtura të shit-blerjes së ndeshjeve

kuturuVlera0 Comments

Nga skanimi i shtypit sportiv, dallohen pasojat e theksuara të trukimit të ndeshjeve: Prishje e cilësisë së kampionatit në Shqipëri, para të fituara në mënyrë të pandershme, heshtje e institucioneve shtetërore dhe e zyrtarëve të Federatës (që duket se nuk dinë si ta përballin situatën mirë), dhe anashkalim të seriozitetit të hetimit të UEFA-s. Të gjitha shqetësime të ligjshme. Por … Read More

Out-rage-ous! – 1

kuturuKulture Shqiptare, Viz-Kuturu, Vlera0 Comments

Përkufizimi: Outrageous=Teprim në të keq fyes dhe shokues.
E di që është fjalë e huaj! Por s’po gjej një tjetër që përcjell po atë ndjenjë revoltimi dhe fyerje të përzier bashkë, në lidhje me rezultatet e një studimi të kryer nga World Vision mbi përballjen e fëmijëve shqiptarë të moshës 13-18 vjeç me pornografinë. Dhe pastaj jam akoma më i revoltuar dhe i fyer (outrageous, prapë!) për mënyrën se si komentohen këto gjetje nga e ashtuquajtura e elita e gazetarisë shqiptare…

Kjo jetë s’mjaftoi…

kuturuKulture Shqiptare, Tent-a-tivë, Vlera0 Comments

Kuturu-ja e kësaj pamje nuk qëndron në faktin që ofrojmë dhimbje e thirrje në kulturën tonë. Kuturu-ja është mungesa e një rreze shprese a ndonjëfarë tuneli me rreze drite. (Meqe jemi tek tuneli, një thënie me botë në Facebook, thoshte që në fund të tunelit ka një dritë – veçse nuk e dimë nëse kjo drita është drita e diellit në fund të tunelit, apo është drita e trenit që po vjen drejt nesh!).

1 Divorc ne dite!!!

kuturufamilja, Jeta Shqiptare, Martesa0 Comments

Nese kjo eshte e vertete, kjo mjafton per te shperthyer nje bombe sociale qe nuk do ta shpetonte shoqerine shqiptare, as sikur te gjitha “ceshtjet e medha” te zgjidheshin shume shpejt. Urrejtja qe percon nje divorc, dhuna verbale qe i shoqeron keto fenomene ne mjaft raste, familje te ndare, ceshtje pronesie ne udhekryq, femije te rritur ne ambiente jo te shendetshme, marredhenie intime te shkaterruara – te gjitha keto jane “bomba sociale” per te cilen shoqeria do te paguaje nese nuk nderhyn per te zgjidhur ne menyre te shendetshme…